Om rasenOm Rasen.En liten kort video om rasen Gos da'tura catala: https://www.youtube.com/watch?v=IMAa-h_oxWM


Gos d´Atura Catalá kommer ursprungligen från de Katalanska Pyrenéerna i Spanien.  Pyrenéerna är den bergskedja som utgör Spaniens gräns mot Frankrike. Rasen har mycket gamla anor som vallhund och boskapsvaktare.


Gos är en mellanstor halvlånghårig och primitiv hund av vallhundsras. De har en mycket vacker tät och sträv päls på ca 7-11cm med mycket underull. Trots att det är en långhårig ras är pälsen relativt lättskött. Pälsen kräver ingen klippning eller trimmning. Färgerna varierar mycket, alla färger förutom vitt är tillåtet. De är mycket tåliga, de klarar mycket extrema väderförhållanden. Storlek hanar 47-55cm, tikar 45-53cm.


Gos är lättlärda och arbetsvilliga fast de har ganska mycket temperament och egen vilja. De tar gärna egna initiativ och hänger med på det mesta! De har även enormt mycket personlighet och många av dem är villiga att framföra sina åsikter. 
Rasen används i ursprungslandet till all sorts vallning, framförallt för att i Pyrenéernas bergiga terräng flytta flockar på ca 200 får, nöt- eller hästkreatur från en betesmark till en annan.


Avstånden mellan betesmarkerna brukar vara ganska stora.  De har även använts (och används ännu) för att vakta gården, hemmet eller boskapen.


Gos  har utbildats inom spår, räddning, agility, viltspår och lydnad.  Det finns en hel del agility och lydnads champions runtom i världen, likaså knark- och räddningshundar.  Gos är en lätt anpassad ras som inte måste valla, den kan lika väl aktiveras inom annan sorts hundsport.Det är bara ens egen fantasi som sätter gränser för vad man kan göra med dem, de passar dock inte som "soffliggarhundar"! Med en Gos hemma har man aldrig tråkigt!


Rasen kom till Sverige under 1997 och idag finns fler än 150 hundar registrerade i Svenska kennelklubben (SKK).
År 2007 bildades RfG Rasklubben för Gos d´Atura Catalá